Bröllop Information

Idag har vi nördat ner oss i statistik

Jag är matematiklärare och gillar hur Excel kan räkna ut saker åt mig bara jag finner det rätta kommandot. Så idag har Johnna och jag laborerat med bröllopssiffror.

Vi hoppades på att alla skulle vara vaccinerade till vår bröllopsdag 31 juli och nu har Regeringen ändrat sin vaccinationsplan så att alla torde vara vaccinerade med åtminstone en spruta först 15 augusti. Därför har vi idag suttit och räknat lite på hur det ser ut bland våra inbjudna gäster.

Vi räknar med 61 personer på vår bröllopsfest om alla som är inbjudna kommer. I några enstaka fall känner vi inte vår gästs ”+1”, inte ens till namn, så ungefär 7% av gästerna som vi räknar med har en för oss okänd ålder. Men vi räknar ändå med att dessa personer tillhör åldersgruppen 20-49 år eftersom våra inbjudna vänner, som de ska komma i armkrok med, gör det. Bortser vi dock från dessa personer så har vi bjudit in totalt 2 405 år av kunskap och erfarenheter. Medelåldern ligger på 43 år om vi avrundar. Medianen är 35 år, så de flesta gäster är som vi födda på 80- och 90-talet. Flest antal gäster kommer att vara 31 år precis som bruden, för det är typvärdet. Brudens födelseår 1990 är mest representerat bland de inbjudna, men den vanligaste månaden att fylla år i är maj (nästan 15 % av gästerna fyller då).

Gruppen äldre personer över 65 år gamla utgör 20% av befolkningen i Sverige. På vårt bröllop representeras denna grupp av 13 % av de inbjudna gästerna. Och gruppen 60-64-åringar som beräknas vaccineras i Fas 3, representeras av 5% av våra gäster. Alla i fas 1, 2och 3 ska ha fått vaccin innan sommaren enligt prognos. För fas 4 är det väldigt otydligt i informationen från Folkhälsomyndigheten. Flera vaccin kräver två doser men ger ändå ett bra skydd redan vid första dos. Gissningsvis kommer det prioriteras att så många som möjligt snabbt får en första dos. Prognosen för juli månad är inte heller specifierad i nuläget men om vi räknar utifrån prognosen fram till och med juni månad så beräknar vi grovt att ca 50% av befolkningen i fas 4 har fått vaccinering. Det skulle innebära i så fall att cirka 54% av våra gäster har blivit vaccinerade. Vi hoppas förstås på att en ännu större andel ska hinna vara vaccinerade i tid till sista juli.

Givetvis så hoppas vi allra mest på att denna pandemi ska få sitt slut och att restriktionerna ska upphävas helt för en återgång till det normala för alla i samhället. Tills dess får vi dock göra som exempelvis Pontius Pilatus genom att tvätta våra händer.

Och så får vi passa på att önska er en Glad Påsk!

Lämna ett svar